
Drzwiczki pieca czyli istotny element wykończenia
Ostatnio wiele osób buduje kaflowe piece jako nietypowy element dopracowania pomieszczeń, ale także dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje zazwyczaj kojarzą nam się z dzieciństwem, najczęściej z pomieszczeniami starych kamienic. Obecnie coraz częściej wracają one do łask. Tego typu piece stawiane są ze specjalnie stworzonych kafli i z pewnością część z nich można nazwać dziełami sztuki.
Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele posiadaczy działek w ogrodach buduje również wędzarnie, grille, a także piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa także może zostać wspaniałym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o piękne szczegóły jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni warto zlecić profesjonaliście. Jest to względnie nietrudna konstrukcja, mimo to warto wiedzieć jak muszą być poprowadzone kominy.
Własna wędzarnia w ogródku – świeże mięsa
Dużo osób tęskni za niepowtarzalnym aromatem domowych szynek. Szkoda, że oferowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Z tego powodu bardzo popularne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą również niezwykle się prezentować. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje za dużo miejsca, dlatego może się na nią zdecydować niemal każdy będący w posiadaniu wolnego miejsca na działce. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim zastanowić się do czego dokładnie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy drób. Dlatego postawienie takiej konstrukcji należy zlecić zdunowi, który będzie umiał doradzić w najistotniejszych sprawach. Oczywiście niezwykłym dopełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Drzwiczki mogą być z kratką, szybką albo zupełnie zabudowane. Także wybór w kwestii ozdób zależy tylko i wyłącznie od zasobności naszego portfela.
Postawienie pieca chlebowego w ogródku
Nic nie smakuje tak dobrze jak świeżo upieczony chleb. A już z pewnością zrobiony własnoręcznie i upieczony w przydomowym piecu do chleba. Mając trochę przestrzeni w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa warto piec także placki, a nawet pizzę. Tak jak w sytuacji wędzarni, również budowę pieca chlebowego należy zlecić profesjonaliście, który ma lata doświadczenia i orientuje się jak powinny być przeprowadzone komory. Oczywiście tego typu konstrukcja może być wykonana w wersji prostej, a także rozbudowanej. Wszystko zależy od finansów jakie posiadamy i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. Wówczas można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej fantazji i gotówki jaką posiadamy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.
Jak wygląda postawienie różnego rodzaju pieców we własnym ogródku?
Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można wykonać samodzielnie używając projektów dostępnych w sieci. Aczkolwiek warto zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby był sprawny długie lata, nie pękał, a materiały były odporne na spore wahania temperatur, należy go zlecić profesjonaliście. Będzie potrafił on dopasować nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale także dopasuje surowce z których taki piec powinien być wykonany. Najczęściej takie piece wykonywane są na specjalne zamówienie, transportowane na miejsce w częściach i kolejno montowane. Oczywiście koszt zależny jest od projektu, i użytych materiałów. Dodatkowym kosztem jest również transport, którego cena zależny jest dystansu.